Reacties van cursisten

Zonder de yogalessen was ik niet zo relaxed geweest tijdens de bevalling… dankzij de lessen wist ik dat het allemaal goed zou komen.
(Kimberly Baptista)

*   *   *

Ik begon aan yogalessen min of meer om maar iets te doen om me voor te bereiden op mijn bevalling. Gedurende de lessen had ik al snel door dat zwangerschapsyoga toch heel anders is dan reguliere yoga (waar ik nooit echt goed in was)! Het was heerlijk om even helemaal tot rust te komen en om ervaringen te delen met mede-cursisten.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik tijdens de lessen niet zeker wist of het me nou wel of niet zou helpen tijdens de bevalling. Maar ik kwam er snel genoeg achter dat het voor mij achteraf het beste besluit ooit is geweest. Mijn bevalling was lang en zwaar maar is dankzij deze yogalessen heel goed verlopen. Ik wist precies hoe ik moest ademen en wat ik kon verwachten. Want niet alleen de geleerde technieken waren waardevol maar ook zeker de vele informatie die je krijgt over de bevalling.

Helemaal leuk is het vandaag nog dagelijkse contact met de mede cursisten. Voor vragen, hulp en het delen van ervaringen weten we elkaar dagelijks te vinden. Super leuk en super handig!!!
(Marit Badia)

*   *   *

Yoga? Niks voor mij….

Nog steeds niet, maar wat ben ik blij met deze zwangerschapsyoga geweest.
Een geweldige groep meiden, allemaal rond dezelfde uitgerekende tijd, meiden die je klachten, onzekerheden, ongemakkelijkheden maar vooral ook je blije gevoel kennen. Marije die ons steunde, stuurde en leerde op een hele fijne en prettige manier.

Deze avonden waren voor mij en mijn baby. Voorbereiden op het moederschap en op de bevalling. Bij het laatste heb ik heel veel aan de lessen gehad. Puffen, blazen, wegzuchten, ik weet het, nu een half jaar later, nog steeds.

Mijn man was erg enthousiast over de partnerles. En tijdens de bevalling was ik heel blij dat we deze les samen gevolgd hadden..

Conclusie: Yoga?  Nog steeds niks voor mij… Maar deze cursus? Zeker aan te raden!

Ik had hem niet willen missen en de meiden met wie ik cursus gevolgd heb, ook niet. Maar gelukkig hoeft dat ook niet, nu ruim een half jaar na onze laatste les, spreek ik de meiden nog bijna dagelijks over alles en niks en vooral over onze ukkies.
(Linda Koehorst) 

*   *   *

Tijdens mijn zwangerschap wilde ik graag iets doen om mij zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Voor zover dat kan uiteraard. Ik besloot voor zwangerschapsyoga te kiezen. In het begin stond ik er wat sceptisch tegenover, want in mijn beleving is yoga zweverig en dat ben ik totaal niet. Maar niets bleek minder waar! Want als je je kan overgeven aan de ontspanningsoefeningen is het heerlijk!

Het is niet alleen een avondje ontspannen, ook krijg je veel informatie en tips over de zwangerschap en de bevalling. Bijvoorbeeld: Hoe moet je persweeën weg puffen en hoe moet je persen op een goede en effectieve manier? Een andere tip is zeker: koop de yoga cd die in de lessen gebruikt wordt, daarmee heb je ook iets voor thuis om te ontspannen en wie weet herkent je kindje, als het geboren is, de muziek. Ik heb zeker wat aan deze informatie en tips gehad tijdens mijn bevalling. En ook de muziek is zeker van pas gekomen, ik kon me erg goed ontspannen tijdens het begin van mijn bevalling.

Ook al kun je van tevoren nooit voorspellen hoe het gaat lopen, toch heb je door de cursus vertrouwen in je eigen kunnen gekregen, zodat je ook met vertrouwen je bevalling tegemoet kunt zien. Want bevallen doet nou eenmaal pijn, maar wat is het dan fijn om ergens op terug te kunnen vallen!
(Judith de Jong)

*   *   *

Toen ik zwanger was van mijn eerste kindje wilde ik graag zwangerschapsyoga volgen. Ik ben vrij nuchter, maar had wel het idee dat yoga mij zou helpen bij de bevalling. En inderdaad! Vooral de ademhalingsoefeningen hebben mij tijdens de bevalling geholpen, ze gaven me vertrouwen. Hierdoor ben ik goed door de bevalling heen gekomen; ik kon de pijn weg puffen. Daarnaast was het fijn om te horen wat je tijdens een bevalling kan verwachten. Met de andere zwangere meiden van de yoga heb ik nog steeds, dagelijks, contact.
(Joleen van Tongeren)

*   *   *  

 Omdat bij mijn eerste zwangerschap de zwangerschapsyoga via Geboortecentrum Wonderwereld mij zoveel goed heeft gedaan tijdens de zwangerschap en de bevalling, wilde ik bij mijn tweede zwangerschap wederom de yoga volgen.

Even een avond je zwangere lijf de aandacht en ontspanningsoefeningen geven die het verdient. Een aantal handige tips en en de verschillende ademhalingsoefeningen was ik alweer vergeten en het allerbelangrijkste vond ik toch wel om naast het hebben van een baan en al een kindje, een rust- en geniet-moment voor mijzelf en mijn tweede toen nog ongeboren kindje te hebben. Want ook bij een volgende zwangerschap mag je best wat quality time voor jezelf en je ongeboren baby hebben.

De tweede keer vond ik het net zo fijn en zinvol om de yogalessen te volgen als bij de eerste keer. En mocht er ooit nog eens een derde kindje komen, ook dan zal ik de zwangerschapsyoga via Geboortecentrum Wonderwereld volgen.
(Hannah Wiersma)